Hionta

Mikä on timantin leikkaus?

Pohjimmiltaan leikkaus viittaa siihen, kuinka hyvin timanttien pinnat ovat vuorovaikutuksessa valon kanssa. Hyvin leikattu timantti on kirkkaampi ja kimaltelee paremmin verrattuna huonoon leikkaukseen.
Timantin leikkauslaatuun vaikuttaa 3 asiaa. Niihin kuuluu:
● Mittasuhteet: Kiillotetun timantin kulmat ja suhteelliset mitat.
● Symmetria: Valmiin timantin muodon ja puolien sijoittelujen tarkkuus.
● Kiillotus: Timanttien pintojen yleinen kunto.

Monet ihmiset sekoittavat leikkauksen usein timantin muotoon. Ne eivät ole sama asia, ja ei auta yhtään, että monet koruntekijät käyttävät näitä kahta termiä sekaisin. Tarkkaan ottaen muodolla viitataan timantin ääriviivoihin (esim. sydän ja tyyny), kun taas leikkaus tarkoittaa timantin mittasuhteiden ja viimeistelyn (symmetria/kiillotus) yhdistelmää.
Leikkaus voi saada timantin näyttämään suuremmalta, parantaa pintojen väriä ja auttaa peittämään sulkeumia. Tämä tarkoittaa sitä, että saat helposti “ilmaisen” lisäyksen muihin 3C-elementteihin (väri, karaatti ja kirkkaus) pelkällä paremmalla leikkauksella!

Hyvin leikatun timantin ja huonosti leikatun timantin välinen visuaalinen ero on valtava!

Asia on niin, että hyvin leikatun timantin mittasuhteet ovat paremmat, eivätkä tällöin sivuprofiiliin ”piiloudu” karaatteja. Timantista tulee painoonsa nähden kookkaammalta näyttävä, verrattuna toiseen timanttiin, joka on leikattu liian syväksi ja joka tällöin näyttää ylhäältä katsottuna pienemmältä.
Parempi valon heijastus tekee timantista vaaleamman, sillä enemmän valoa heijastuu takaisin katsojan silmiin. Lopuksi, hyvin leikatut timantit kimaltelevat voimakkaasti, mikä voi auttaa piilottamaan sulkeumia.

Miltä hyvin leikattu timantti näyttää oikeassa elämässä?

Katso seuraava video E-värisestä VVS1-luokan timanttista. Tämän timantin olemme henkilökohtaisesti ja käsin valinneet parhaan leikkauksen ja kimalluksen vuoksi. Saat siitä idean, miltä hyvin leikattu timantti näyttää oikeassa elämässä.

Tiesitkö, että timanttien osoittama hämmästyttävä valon leikki on fysiikan lakien aiheuttama?

Perustasolla kimalluksen määrä riippuu siitä, kuinka valonsäteet taittuvat ja heijastuvat timantissa. Siksi jokaisen pinnan tarkka sijainti ja kohdistus ovat tärkeitä, koska ne toimivat kuin pienet peilit vuorovaikutuksessa valon kanssa. Hyvin leikatussa kivissä suuri osa timanttiin menevästä valosta heijastuu takaisin katsojan silmiin. Tämä tekee timantista kirkkaan ja parantaa sen kiiltoa. Kun timanttien leikkauslaatu on vähemmän ihanteellinen, valo hajoaa ja katoaa timantin sivujen läpi sen sijaan, että heijastuisi takaisin katsojan silmiin. Tästä syystä timantti on vähemmän kirkas ja tummempi.

Timantin leikkauksen luokituksen ymmärtäminen - Lyhyt yhteenveto

GIA:n kaltainen gemmologinen laboratorio suorittaa tavallisesti timanttien leikkausluokituksen tarkistamalla joukon parametreja, kuten timanttien mittasuhteet, kiillotus-/symmetriarvot, leikkauksien koon ja reunan paksuuden.Tyypillisestä pyöreän kirkkaan timantin luokitusraportista löytää samanlaisen kaavion kuin alla olevassa esimerkissä. Tässä kaaviossa on merkitty vastakkaisten reunojen keskimääräiset mittaukset.

GIA-KAAVIO

Riippuen siitä, kuinka tekninen (tai vakava) haluat olla, voit arvioida kutakin näistä parametreistä ja tutkia niiden välisiä korrelaatioita.

Suosittelemme ostamaan vain pyöreitä timantteja, joilla on GIA-kolminkertainen erinomainen (Excellent) leikkausaste. Gemmologiset laboratoriot, kuten GIA tai AGS, ottavat timanttien suhteelliset vaihtelut huomioon timantin leikkausluokkaa arvioitaessa. Jos jossain tietyssä leikkaussuhteiden osiossa on ongelmia, timanttia alennetaan ja sille annetaan vastaavasti alempi leikkausaste.
Tämä tarkoittaa, että vaikka valitsisit sokeasti minkä tahansa GIA-kolminkertaisesti erinomaisen briljantin timantin, on epätodennäköistä, että päädyt rumaan jalokiveen. Kuitenkin, jos haluat valita sadon kerman GIA-kolminkertaisten kivien joukosta, sinun on tehtävä joitain ylimääräisiä töitä vaihtoehtojen suodattamisessa.

Tähän mennessä sinun pitäisi tietää, että leikkaus on yksi tärkeimmistä tekijöistä timantin valinnassa. Ennen kuin ryhdymme vakavampiin asioihin, haluan kertoa pienen historian timanttien leikkausluokituksen kehityksestä.

Vuonna 2005 GIA oli ensimmäinen gemmologinen laboratorio, joka loi luokittelujärjestelmän, ja he olivat myös ensimmäisiä laboratorioita, jotka esittelivät leikkausluokituksen konseptin pyöreille timanteille.
Sittemmin muut gemmologiset laboratoriot ovat alkaneet kehittää luokituksiaan leikkaukselle. Erityisesti American Gem Society (AGS) -laboratorio loi numeerisen leikkausluokitusjärjestelmän, joka arvioi timanttien valon suorituskykyä.
Nykyään olemme saavuttaneet vaiheen, jossa tieteellinen tutkimus on antanut meille mahdollisuuden arvioida timanttien kirkkauden ja kauneuden sen mittasuhteiden perusteella. Yksi tällainen GIA:n kehittämä työkalu on FacetWare Cut Estimator.
Tilin rekisteröinti on ilmaista ja työkalu on saatavilla kaikille. Kun olet kirjautunut sisään, voit syöttää numerot luokitusraportista ja saada välittömän arvion timantin hiontaluokasta.

Erilaiset leikkausluokat pyöreille timanteille

Haluan olla erittäin selkeäsanainen laboratorioiden luokittelusta. Sinun kannattaa ostaa VAIN GIA:n tai AGS:n luokittamia timantteja. Jos ostat timantin, jonka luokittelee jokin muu laboratorio tai jolla on yrityksen sisäinen ”sertifikaatti”, sinua saatetaan huijata korotetulla luokituksella.

Se on niin yksinkertaista.

GIA ja AGS ovat maailman johtavia timanttien luokitteluviranomaisia ja ne tarjoavat yhdenmukaisia luokitusstandardeja. Leikkausluokituksen yhteydessä timantin leikkaus esitetään vastaavasti GIA- ja AGS-timanttiluokitteluraportissa. Vaikka GIA ja AGS käyttävät hiukan erilaisia järjestelmiä timanttien arvioimiseen, on yksi asia, joka on niissä yhteistä. Timantin yleinen optinen suorituskyky on tärkeää sen leikkauslaatuluokan määrittämisessä.

Menemättä pienempiin yksityiskohtiin, suosittelen, että pysytte vähintään erinomaisessa luokassa tyytymättä huonompaan.
PYSY KAUKANA hyvä / kohtuullinen / huono -luokista. Älä heitä rahaa viemäriin ostamalla huonosti leikattuja timantteja. Itse asiassa sinun on paljon järkevämpää ostaa halpoja tekokiviä, kuin käyttää rahaa aitoon timanttiin, joka ei loista hienosti.

Seuraavana minun tulkinnat eri leikkauslaaduista

En tiedä sinusta, mutta kun itse ostan timantin, katson vain timantteja, joilla on PARHAIN kimaltelu ja kirkkaus. Henkilökohtaiset vaatimukseni ovat erittäin korkeat leikkauslaadun osalta, ja suosittelen sinua tekemään samoin, kun olet ostamassa kihlasormusta.

Tulkitaan eri luokitukset ja esitetään ne selkeästi

● Ihanteellinen / erinomainen: Kaikki eivät ole hyviä. Sinun on oltava valikoiva valitaksesi parhaat.
● Erittäin hyvä: keskinkertaiset timantit, joiden vaaleus ja kirkkaus ovat huonoja.
● Hyvä: Huonosti leikatut timantit, joilla on huonot mitat ja kimallus.
● Keskinkertainen: Ehdottoman kamala. Timantit näyttävät liian tummilta ja niissä ei ole kontrastia.
● Huono: arvotonta roskaa. Timanteissa on suuria vikoja ja ne ovat rumia.

Suurin osa markkinoilla olevista timanteista leikataan huonojen tapojen mukaisesti, ja GIA-leikkauskaala luokittelee ne ”kohteliaasti”. Jos timantilla ei ole erinomaista leikkausluokitusta (GIA), älä tuhlaa aikaa siihen.
Nyt saatat miettiä, että “helppo” tapa valita timantti olisi valita timantti erinomaisesta tai ihanteellisesta leikkausluokasta. Ongelmana on kuitenkin se, että GIA-leikkausluokitusjärjestelmä on erittäin laaja, ja saat suurella skaalalla leikkauslaatuja jopa kolminkertaisesti erinomaiseksi luokitelluissa timanteissa.
Tärkeintä on, että menemme leikkausluokituksen ulkopuolelle ja käytämme konkreettisia tietoja, kuten idealscope-kuvia, auttaaksemme tekemään lopullisen valinnan.