Kihlasormuksen ostamisen yhteydessä karaattipainoa pidetään usein tärkeimpänä kriteerinä timantin valinnassa.

Mutta mitä 1 karaatin timantti todella tarkoittaa, kun kuulet ihmisten sanovan sen kuvaavan sormusta? Näyttääkö timantti, jolla on suurempi karaatin paino, aina suuremmalta?

Teknisesti ottaen yksi karaatti on yhtä suuri kuin 200 milligrammaa tai 100 pistettä. Jos ostit 1 karaatin kiven, se tarkoittaa, että olet ostanut itsellesi tarkalleen 0,2 grammaa timanttia.

Lisäksi, monilla ihmisillä on väärinkäsitys siitä, että timantti, jolla on suurempi karaattipaino, näyttää aina suuremmalta. Totuus on kaukana siitä.

Karaattipainon ja sen alkutekijöiden lyhyt historia

Jos olet kuin monet muut, saatat ihmetellä, miksi timantin paino mitataan karaatteina. Eikö kilogramman tai sen johdannaisten kaltaisten SI-yksikköjen käyttö kuvaa paremmin jonkin niin kalliin painoa?

Miksi grammaa ei käytetä; mikä on mittayksikkö, jonka tunnemme päivittäisistä toiminnoista?

No, historia tämän takana on aika mielenkiintoinen. Sana karaatti on todella peräisin johanneksenleivästä; joka viittaa johanneksenleipäpuuhun, joka tuottaa syötäviä palkoja. Kauppiaat käyttivät ennenjohanneksenleipäpuun siemeniä, joiden paino oli tasainen.

Muista, että silloin korkean teknologian punnituslaitteita ei ollut olemassa. Tuolloin yksi karaatti oli saman painoinen johanneksenleipäpuun siemenen kanssa, ja kaupat tehtiin tämän yksinkertaisen vertailun perusteella.

Kuten olet voinut kuvitella, johanneksenleipäpuun siementen koko vaihteli ja kaikki käyttivät erilaisia viitteitä riippuen siitä missä päin maapalloa olet. 1890-luvulla, jos ostit “yhden karaatin timantin”, paino voi tosiasiallisesti vaihdella missä tahansa välillä 0,94 – 1,06 metristä karaattia!

Se on valtava määrä epävarmuutta, kun otetaan huomioon yhdestä kivestä maksetut suuret rahasummat.

Paljon on muuttunut muinaisista ajoista. Vaikka erittäin herkät elektroniset punnituslaitteet ovat korvanneet johanneksenleipäpuiden siemenet, teollisuus pysyi kiinni karaattien käytöstä terminä timantin painon kuvaamiseksi.

Miksi timanttien karaattipainoa pidetään tärkeimpänä tekijänä?
Olen varma, että tiedätte tämän tilanteen. Mikä on ensimmäinen reaktio tai kysymys, joka mieleesi tulee, kun kuulet uudesta timanttikoruostoksesta?

Epäilemättä kysymykset, jotka liittyvät aiheeseen “Mikä on timantin karaatin koko/paino?” olisi heti mielessä. Syynä tähän on se, että timantin koko vastaa suoraan korun arvoa ja hintaa.

Ja monissa yhteiskunnissa se on osoitus ihmisen asemasta ja varallisuudesta. Lisäksi joukkotiedotusvälineet ja mainoskampanjat ovat ehdottaneet useimpien meistä uskovan, että isompi on aina parempi.

Mainokset, joissa on tarttuvia lausahduksia, kuten “Saa nainen rakastumaan 1 karaatin timantilla”, “Rakkaus on niin suuri kuin ssormuksesi” jne.… ovat kaikki älykkäitä markkinointitaktiikoita, joita koruyritykset käyttävät luodakseen halua ostamaan suurempia sormuksia.

Itse asiassa sellaisia klisesisiä elokuvalausahduksia kuin ”Jos rakastat minua, olisit ostanut minulle isomman timantin”, oli käytetty niin paljon, että taustalla oleva merkitys oli henkisesti syöpynyt useimpien ihmisten muistiin.

1 tärkeä asia, joka sinun pitää tietää karaattikoosta
Totuus on, että jalokivikauppiaat tietävät timanttien myyvän enemmän, kun ne ylittävät tiedyt koot. Ei ole sattumaa, että suurin osa markkinoilla olevista timanteista leikataan pitämällä niin paljon alkuperäistä painoa kuin mahdollista kirkkauden ja kauneuden kustannuksella.

Kuinka usein olet nähnyt kiviä, jotka painavat 0,48 tai 0,98 karaattia? Tällaiset kivet ovat harvinaisia omituisuuksia, koska ne alittavat ”taikakoot”, joista voi saada enemmän rahaa.

Sen sijaan huomaat, että suurin osa kivistä leikataan yleensä mukaviksi luvuiksi, kuten 0,50 tai 1,00 karaattia. Suurimman osan ajasta tämä tapahtuu leikkauslaatua vaarantamalla, kun leikkaajat pyrkivät pitämään mahdollisimman paljon alkuperäistä painosta.

Näin ollen älä ajaudu harhaan mahdollisimman suuren kiven valitsemiseen. Tämä on yksi yleisimmistä ja silti vakavimmista virheistä, joita monet ensimmäiset ostajat tekevät. Sen, mikä edeltää timantin karaattikokoon keskittymistä, tulisi ottaa huomioon myös muut tekijät, kuten leikkaus, väri ja kirkkaus.

Voit käyttää seuraavia karaattikokokaavioita ja -taulukoita timantin fyysisen koon visualisoimiseksi. Nämä kaaviot ovat todella hyödyllisiä, jos olet uusi timanttikaupoilla ja haluat tarkat mitat suhteessa vastaavaan painoon.

Tällä hetkellä tavallinen 57-sivuinen pyöreä briljantti leikkaus on suosituin muotovalinta. Pyöristettyjen briljanttien kirkkaudelle ja siroamiselle optimoidun leikkaustavan vuoksi niiden osuus kaikista maailman myytävistä timanteista on yli 60%.

Haluamme puuttua ihmisten yleiseen väärinkäsitykseen ostaessaan timantteja. Vaikka timantti on kaksi kertaa painavampi kuin toinen kivi, se ei tarkoita sitä, että se näyttää kaksinkertaisesti suuremmalta kuin toinen.

Kuten yllä näet, yhden karaatin timantin koko on noin 6,5 mm (perustuen oletukseen, että kivi on leikattu ihanteellisiin mittasuhteisiin). Toisaalta 0,5 karaatin timantin koko on noin 5,2 mm. Vaikka karaattien paino on 50% yhden karaatin kivestä, se ei ole kaksi kertaa pienempi!

Samoin 2 karaatin timantin (halkaisija 8,2 mm) fyysinen koko ei ole kaksi kertaa niin suuri kuin 1 karaatin timantin (halkaisija 6,5 mm). Toivottavasti tämä poistaa väärinkäsityksen karaatin painon ja todellisten kokojen väliltä.

Tarkoittaako suurempi karaattipaino välttämättä sitä, että timantti näyttää suuremmalta? Ei.

Aiheutuuko suuremmasta karaattipainosta timantti, joka näyttää kauniimmalta? Ei.

Vastaako suurempi karaattipaino timanttia, jolla on parempi kimallus? Ei.

Valinnan perusteella mielestäni vastaus on hyvin selvä, minkä timantin valitset.

Asia, joka tästä kannattaa muistaa, on selvä; jos rakastut tiettyyn jalokiveen, varmista, että päätöksesi ei perustu pelkästään kokoon. Mielestämme leikkaus on tärkeintä. Pelkkä parempi leikkauskerroin tarjoaa sinulle muiden 3C:n yhdistelmän edut.