Kihlasormuksen ostamisen yhteydessä karaattipainoa pidetään usein timantin tärkeimpänä valintakriteerinä.

Mutta mitä yhden karaatin timanttisormus todella tarkoittaa, kun kuulet ihmisten puhuvan sellaisesta? Näyttääkö timantti, jolla on suurempi karaatin paino, aina suuremmalta?

Teknisesti ottaen yksi karaatti on yhtä suuri kuin 200 milligrammaa tai 100 pistettä. Jos ostit yhden karaatin kiven, se tarkoittaa, että olet ostanut itsellesi tarkalleen 0,2 grammaa timanttia.

Lisäksi, monilla ihmisillä on väärinkäsitys siitä, että timantti, jolla on suurempi karaattipaino, näyttää aina suuremmalta. Totuus on tästä kaukana.

Karaattipainon ja sen alkutekijöiden lyhyt historia

Jos olet kuin monet muut, saatat ihmetellä, miksi timantin paino mitataan karaatteina. Eikö kilogramman tai sen johdannaisten kaltaisten SI-yksikköjen käyttö kuvaa paremmin jonkin niin kallisarvoisen painoa?

Miksi grammaa, mittayksikköä, jonka tunnemme päivittäisistä toiminnoista, ei käytetä?

No, historia tämän takana on aika mielenkiintoinen. Sana karaatti on peräisin johanneksenleivästä, jolla viitataan syötäviä palkoja tuottavaan johanneksenleipäpuuhun. Kauppiaat käyttivät ennen vaihdantayksikkönään johanneksenleipäpuun siemeniä, koska ne painoivat suhteellisen saman verran.

Muista, että silloin korkean teknologian punnituslaitteita ei ollut olemassa. Tuolloin yksi karaatti oli saman painoinen johanneksenleipäpuun siemenen kanssa, ja kaupat tehtiin tämän yksinkertaisen vertailun perusteella.

Kuten olet voinut kuvitella, johanneksenleipäpuun siementen koko kuitenkin vaihteli ja kaikki käyttivät erilaisia viitearvoja riippuen siitä missä päin maapalloa olit. 1890-luvulla, jos ostit “yhden karaatin timantin”, paino tosiasiallisesti vaihteli välillä 0,94 – 1,06 metristä karaattia!

Se on valtava määrä epävarmuutta, kun otetaan huomioon yhdestä kivestä maksetut suuret rahasummat.

Paljon on muuttunut muinaisista ajoista. Vaikka erittäin herkät elektroniset punnituslaitteet ovat korvanneet johanneksenleipäpuiden siemenet, teollisuus on pysynyt kiinni karaattien käytöstä terminä timantin painon kuvaamiseksi.

Miksi timanttien karaattipainoa pidetään tärkeimpänä tekijänä?
Olen varma, että tiedätte tämän tilanteen. Mikä on ensimmäinen reaktio tai kysymys, joka mieleesi tulee, kun kuulet uudesta timanttikoruostoksesta?

Epäilemättä kysymykset, jotka liittyvät aiheeseen “Mikä on timantin karaatin koko/paino?” olisi heti mielessä. Syynä tähän on se, että timantin koko vastaa suoraan korun arvoa ja hintaa.

Myös monissa yhteiskunnissa karaattimäärä on osoitus ihmisen asemasta ja varallisuudesta. Lisäksi joukkotiedotusvälineet ja mainoskampanjat ovat viestittäneet useimpien meistä uskovan, että isompi on aina parempi.

Mainokset, joissa on tarttuvia lausahduksia, kuten “Saa nainen rakastumaan yhden karaatin timantilla”, “Rakkaus on niin suuri kuin ssormuksesi” jne.… ovat kaikki älykkäitä markkinointitaktiikoita, joita koruyritykset käyttävät luodakseen halua ostaa suurempia sormuksia.

Itse asiassa sellaisia klisesisiä elokuvalausahduksia kuin ”Jos rakastat minua, olisit ostanut minulle isomman timantin”, on käytetty niin paljon, että taustalla oleva merkitys on syöpynyt useimpien ihmisten muistiin.

yksi tärkeä asia, joka sinun pitää tietää karaattikoosta
Totuus on, että jalokivikauppiaat tietävät timanttien myyvän enemmän, kun ne ylittävät tiedyt koot. Ei ole sattumaa, että suurin osa markkinoilla olevista timanteista leikataan pitämällä niin paljon alkuperäistä painoa kuin mahdollista – kirkkauden ja kauneuden kustannuksella.

Kuinka usein olet nähnyt kiviä, jotka painavat 0,48 tai 0,98 karaattia? Tällaiset kivet ovat harvinaisia omituisuuksia, koska ne alittavat ”taikakoot”, joista voi saada enemmän rahaa.

Sen sijaan huomaat, että suurin osa kivistä leikataan yleensä mukaviksi luvuiksi, kuten 0,50 tai 1,00 karaattia. Suurimman osan ajasta tämä tapahtuu leikkauslaatua vaarantamalla, kun leikkaajat pyrkivät pitämään mahdollisimman paljon alkuperäistä painosta.

Näin ollen, älä ajaudu harhaan, ja keskity valitsemaan mahdollisimman suuren kiven. Tämä on yksi yleisimmistä ja silti vakavimmista virheistä, joita monet ensiostajat tekevät. Ennen karaattikokoon keskittymistä, tulisi ottaa huomioon myös muut tekijät, kuten leikkaus, väri ja kirkkaus.

Voit käyttää seuraavia karaattikokokaavioita ja -taulukoita timantin fyysisen koon visualisoimiseksi. Nämä kaaviot ovat todella hyödyllisiä, jos olet uusi timanttikaupoilla ja haluat tarkat mitat suhteessa vastaavaan painoon.

Tällä hetkellä tavallinen 57-sivuinen pyöreä briljantti leikkaus on suosituin muotovalinta. Pyöristettyjen briljanttien kirkkaudelle ja siroamiselle optimoidun leikkaustavan vuoksi niiden osuus kaikista maailman myytävistä timanteista on yli 60%.

Haluamme korjata ihmisten yleisen väärinkäsityksen timantteja ostaessa. Vaikka yksi timantti olisi kaksi kertaa painavampi kuin toinen, se ei tarkoita sitä, että ensimmäinen näyttäisi kaksinkertaisesti suuremmalta.

Kuten yllä näet, yhden karaatin timantin koko on noin 6,5 mm (perustuen oletukseen, että kivi on leikattu ihanteellisiin mittasuhteisiin). Toisaalta 0,5 karaatin timantin koko on noin 5,2 mm. Vaikka karaattien paino on 50% yhden karaatin kivestä, se ei ole kaksi kertaa pienempi!

Samoin kahden karaatin timantin (halkaisija 8,2 mm) fyysinen koko ei ole kaksi kertaa niin suuri kuin yhden karaatin timantin (halkaisija 6,5 mm). Toivottavasti tämä poistaa väärinkäsityksen karaatin painon ja todellisten kokojen suhdanteesta.

Tarkoittaako suurempi karaattipaino välttämättä sitä, että timantti näyttää suuremmalta? Ei.

Seuraako suuremmasta karaattipainosta timantti, joka näyttää kauniimmalta? Ei.

Vastaako suurempi karaattipaino timanttia, jolla on parempi kimallus? Ei.

Valinnan perusteella mielestäni vastaus on hyvin selvä, minkä timantin valitset.

Yksi asia, joka tästä artikkelista kannattaa muistaa, on selvä; rakastuessasi tiettyyn jalokiveen, varmista, että ostopäätöksesi ei perustu pelkästään kokoon. Mielestämme leikkaus on määreistä tärkein: pelkkä parempi leikkauskerroin tuo yksinään saman edun, mitä muut 3c-luokat yhdistetysti.